Historia / History

Sibirisk katt

Denna underbara kattras, känd som den sibiriska katten, finns så långt vi vet cirka 1000 år. Genom att läsa och lyssna på de gamla ryska sagorna om Cat Bayun blir det tydligt att den beskrivna katten måste vara en sibirisk. Därför vill vi säga att detta är en gammal kattras.

Den första skriftliga beskrivningen av den sibiriska katten finns dock i boken från Harrison Wier "Our cats and all about them", publicerad 1889.

Officiellt accepteras den sibiriska katten av TICA (The International Cat Association) 1996, följt av FIFe (Federation Internationale Feline). WCF (World Cat Federation) accepterade det 2002 medan CFA (Cat Fanciers Association) väntade tills för några år sedan.

Neva Masquerade är en unik ras av långhåriga sibiriska katter med färgpunkter och ljusblå ögon. Colorpoint är en specifik typ av färgkombination där kroppens "spetsar", som nospartier, öron, tassar och svansens övre del, är mörkare än resten av kattens kropp.

Endast sibiriska katter med sådana färgpunkter är kända som Neva Masquerade-rasen, vilket anses vara den högsta prestationen för noggranna avelsval bland felinologer.

Sibiriska katter kännetecknas lätt av den muskulösa kroppen, breda ben. Deras bakben är längre än de främre, vilket gör dem till utmärkta hoppare.

Du skulle aldrig föreställa dig med vilken virtuositet den här, generellt stora katten, kammaren hoppade med! Deras atletiska kroppar tillåter dem att ha nästan perfekt balans åtföljd av stor styrka för att övervinna även de svåraste uppgifterna.

Denna ras är känd genom mycket långsam mognad, såväl som tillväxt och utveckling. För att växa till full storlek och nå mognad tenderar de att ta cirka 5 år.

Deras päls är halvlång, tre lager, vattentät. Dess tjockaste område sträcker sig från nacken till den långa, enormt pälsbeklädda svansen, som de använder för att värma upp ytterligare genom att linda den runt sina tassar och ansikte. Exceptionell tät päls gör dem luftiga även under sommarsäsongen.

De behöver dock bara borsta en gång i veckan för att ta bort smuts och dött hår för att behålla sitt välkända glänsande och hälsosamma utseende. Således behöver dessa katter inte badas ofta eftersom deras tjocka hår inte tillåter smuts att passera genom huden.

Deras tassar är utrustade med mycket päls runtom som gör det lättare att gå på snö och is.

Huvudena har en rundad form, proportionell mot kroppen. De kännetecknas av gosiga ansikten med stora ögon, något sneda mot början av öronen.

Deras öron är medelstora, rundade och diskret lutade framåt, med något spetsiga ändar ("Lynx tipping"), som kan ses hos vilda katter och lodjur. Denna lilla detalj ger dem utan tvekan det speciella, vilda och ändå så skonsamma utseendet.

Hakan är rundad, inte utskjutande och i linje med näsan.

Nospartiet är kort, full och avrundat, medan näsan inte är brant och övergången mellan huvudet och nospartiet är mycket diskret.

Eftersom de var mycket stora når de betydande vikt: hanar väger 7-10 kg, och honorna är något lättare och kan ha 4-6 kg. Sibiriska katter skall även ha fettdepåer så dem klarar det kyliga klimatet.

Halsarna är rundade, muskulösa och täckta med tjock manliknande päls som bara blir mer uttalad med mognad.

Kroppen av sibiriska katter är medelstor, muskulös, med en bakre ände i en liten vinkel mot axeln.

Sibirer har en välmusklad mage och mycket starka bakben, som används för att hoppa till stora höjder.

Neva Masquerade

Neva Maskeradkatter bär namnet efter floden Neva i nordvästra Ryssland. Detta var regionen där vi har hittat de första exemplar av sibiriska katter med ljus päls och tabby eller punktmarkeringar i ansiktet som liknar en mask.

Deras päls färger MÅSTE åtföljas av blå ögon som sträcker sig från ljusblå till mörkblå.

Den vanligaste pälsfärgen på Neva Masquerade är SEAL, som också kan förekomma i kombination med silver- eller guldfärg. Alla tillåtna färger kan visas med eller utan vithet och i alla texturer, som är mest framträdande på huvudet, tassarna och svansen.

Mönster som förekommer i Neva Masquerade kan vara Spotted, Tabby och Tigrerad.

Uppfödarnas dedikerade ansträngning strävar verkligen efter att separera Neva Masquerade-katterna som en separat ras från andra sibirer.

Även om de verkar som mycket kraftfulla, är dessa katter ganska känslomässiga och gosiga. Deras lugna natur knyter dem till ägaren och inte huset (vilket är ganska konstigt i kattvärlden), och de är mycket benägna att vänskap med andra husdjur. Nevas är mycket lekfulla och njuter av sin tid med sina ägare.

Med hjälp av sin extraordinära intelligens ser Nevas deras uppgifter som utmaningar och löser dem enkelt.

De har en vacker, mild röst och tycker om att "prata" med familjemedlemmarna. De kommer alltid att välkomna dig när du kommer hem och kommer att njuta av gömställe eller hämta bollen, som de gärna skämmer bort. De kommer att följa dig överallt och följa med dig i alla husaktiviteter.

Siberianer kommer gärna att spendera timmar på att njuta av ett klapp och chatta med sin favoritägare. Även när de växer upp kan de spela i timmar, med varandra och med leksaker och så underhållande att underhålla sig själva och sina mänskliga vänner.

Ett intressant faktum om sibiriska katter - de älskar bara vatten! Det finns inget ovanligt om din charmiga Neva "dabbar" tassar i en behållare med vatten eller till och med befinner sig i ett badkar fullt av vatten!

Genetiska sjukdomar är okända hos Nevas, vilket gör en extremt frisk och elastisk kattras.

En sak är säker: livet med den sibiriska katten är mycket annorlunda och roligare, tillfredsställande och snart kommer du att inse att du har bredvid din bästa vän, bekännare och outtröttliga underhållare!