Fodervärd
Att bli Fodervärd:
Att bli fodervärd innebär ett lika stort ansvar som att köpa en katt. Kanske till och med lite större.
Du blir ansvarig för en katt som någon annan ägar och där du har förbundit dig att ta hand om mamman under graviditeten och förlossning samt om kattungarna.
Det blir även en del jobb med köpare som kommer och titta när ungarna ska säljas.Det finns flera skäl varför man väljer att bli fodervärd:
1. Att det är ett tryggt sätt att skaffa sig en (första) kull: du vet att du kommer att ha stöd från ägaren, som har erfarenhet av allt runtomkring och löser administrativa problem.
2. Ekonomi. Faktiskt inte så vanligt som folk tror, och inte alltid det bästa skälet. Tänk efter mer än en gång om detta skulle vara skälet för er. Det är som sagt mer jobb att ha ungar än man tror och man ska verkligen tycka att det är kul!!Vad innebär då fodervärdskapet?
För en Hona kan man välja 2 former: hel- och halvfoder.Helfoder brukar innebära att man avtalar om 2 kullar, med minst 4 ungar/kull. Man betalar då inget för mamma-katten. När avtalet är fullföljd övergår ägarskapet till fodervärden med eller utan rättigheter till fortsatt utställning (oftast inte avel).Halvfoder Hona brukar innebära att man avtalar om 1 kull, med minst 4 ungar. Man betalar då halva priset för mamma-katten. När avtalet är fullföljd övergår ägarskapet till fodervärden med eller utan rättigheter till fortsatt utställning och avel.
Hane betäckning minst 3 kullar om minst 8 kattungar, När avtalet är fullföljt övergår hane till fodervärden med eller utan rättigheter till fortsatt utställning eller avel.
Vilka villkor skiljer sig åt mellan uppfödarna?
Antal ungar/kull, medverkan till utställning under fodervärdskapet, rätten till fortsatt avel är saker som skiljer sig åt mellan de olika uppfödarna.
Det som även skiljer sig åt är om ägaren "plockar hem" mamman när hon ska föda, så att han/hon kan ta hand om förlossningen och de första kritiska veckorna.
Det är väldigt viktigt att man kommer överens om dessa detaljer innan och skriver in de i kontraktet!Fodervärdsavtalet
Sveraks styrelse bestämde 2018 att de står bakom fodervärdskontrakt, så Blankett finns att ladda ner från Sveraks hemsida blanketter.
De vill att vanlig överlåtelsekontrakt används när katten bytter fysiskt ägare, med eventuella överenskommelser i "anmärkningar", så att ansvarsfrågan vid misskötsel mm blir tydlig.Fodervärdsskapet har dock inte minskat för det. Om man som uppfödare vill hålla sina linjer igång behövs flera avelsdjur. Och för de flesta finns en praktisk gräns för hur många djur man kan ha hemma när man arbetar och har familj. Det är helt enkelt inte rätt åt djuren annars.
De flesta har därför utarbetat sina egna blanketter, dels baserade på de gamla från Sverak. Min går att ladda ner via Wordsymbolen nedanför.
Jag brukar göra små justeringar i diskussion med fodervärden, så att kontraktet passar just de.
HCM och PKD Ultraljud skall Fodervärden göra på Övertagen katt vid 3 års ålder och vid 6 års ålder, detta är mkt viktigt då katten varit i avel och man vill få resultat att katten har ett normalt hjärta och normala njurar enl HCM och PKD