Avelsarbetet

Har Länstyrelsen tillstånd enl §16 i Djurskyddslagen för uppfödning av katt

Beslutnr:282-31129-2015

Att få fram så rastypiska Nevor, när det gäller extriört och psyket.

Neva masquerade är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna "pratar".

Neva masquerade är en "maskad" sibirisk katt, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå - till skillnad från de traditionella färgerna hos en sibirisk katt.

Päls
Pälsen är mycket tät - relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Svansen är medium lång och tjock med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån.

En neva masquerade kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt mycket.

Storlek och utseende
Neva masquerade är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.

Huvudet är lite längre än det är brett, mjukt rundat med lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben. Nosen är bred och mediumlång. Profilen har en svag inbuktning men inget stop - i profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. De något snedställda blå ögonen är stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär. Öronen är medium i storlek, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar med tofsar.

Som de flesta större kattraser utvecklas neva masquerade relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.

Godkänd som ras...
Neva masquerade godkändes 2009 som ras i FIFe men redan 2008 registrerades den första inom SVERAK - då som XLH.

EMS raskod: NEM Engelskt namn: Neva masquerade

Syskonras: Sibirisk katt


Registreringsstatistik


Årtal   NEM 

2019 ca 3600 i Sverak

2018   357 

2017   300 

2016   268 

2015   215 

2014   169 

2013   147  

2012   105 

2011   106 

2010    37

 2009   25 


Historia och ursprung
Den aktiva invandringen till Sibirien från Ryssland startade i slutet av 1700-talet. Där fanns många olika nationaliteter - alla nomader, jägare eller fiskare (jordbrukarna invandrade lite senare) och eftersom katt var ett populärt husdjur i Ryssland tog man med dem till Sibirien. Det hårda och kalla sibiriska klimatet gjorde det svårt för de korthåriga katterna att vistas utomhus under vintern, och därför premierades långhåriga mutationer. Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls och livet i naturen formade katterna till perfekta jägare.

För att göra ett långt hopp - fram till 1980-talet - då ryska kattklubbar uppmärksammade den sibiriska katten. När gränser öppnades västerut började även Europa och resten av världen att uppmärksamma rasen sibirisk katt (och syskonrasen neva masquerade).

Hälsa
Det finns inget särskilt hälsoprogram för neva masquerade inom SVERAK.

Hypertrofisk cardiomyopati, HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt - inte specifikt för neva masquerade - även om många uppfödare väljer att testa.

Rasringar (betald annons)

Sällskapet Sibirisk Katt

SIgNeringen

www.sverak.se Vad som gäller dräktighet och  förlossningen har Milashkas uppfödning så bra information att jag inte tänker göra om det här.